Home » Behandelingen
Om uw doel te bereiken maken wij gebruik van alle bestaande tandheelkundige behandelingen. Een korte opsomming van de behandelingen die wij uitvoeren:
De periodieke mondonderzoek is een belangrijk element van de tandheelkundige zorg, wat veelal tweemaal per jaar wordt gedaan. De tandarts controleert uw gebit op eventuele bijzonderheden, zoals gaatjes (cariës) en de conditie van uw tandvlees (parodontium). Mocht uit de controle blijken dat er sprake is van een tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis), kan het nodig zijn dat u verwezen wordt naar een mondhygiënist. Dit gaat uiteraard in samenspraak met u. Afhankelijk van de situatie worden er röntgenfoto’s gemaakt om te controleren op aanwezigheid van gaatjes en ter beoordeling van bestaande vullingen en het botniveau. De frequentie voor het maken van de röntgenfoto’s hangt af van de conditie van uw gebit. Bij eventuele specifieke problemen en/of uitgebreide behandelplannen kan het nodig zijn dat wij een röntgenfoto maken waarop uw kaak en gebit geheel is afgebeeld (orthopantogram). Al onze behandelingen vinden uitsluitend plaats volgens afspraak.
Door langdurige aanwezigheid van tandplaque kan een gaatje ontstaan. Voor het behoud van uw tand/kies en om pijnklachten te voorkomen, zal dit gaatje worden gevuld. In samenspraak met u kan er besloten worden om deze behandeling eventueel met verdoving uit te voeren. Tijdens het aanbrengen van de vullingen is een droog werkterrein in de mond belangrijk. Indien mogelijk plaatst de tandarts een rubberen lapje (coffer- of rubberdam) om het zo droog mogelijk te houden. In de praktijk wordt uitsluitend gewerkt met witte vulmateriaal (composiet). De eerste paar dagen na het aanbrengen/vervangen van de vulling, kàn er wat napijn ontstaan. Dit verdwijnt vanzelf. Indien klachten aanhouden of erger worden, kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.
Door vergevorderde tandbederf kan de zenuw van de tand of kies ontstoken raken of dreigen te ontsteken. Een dergelijke ontsteking geneest niet meer, waardoor de tandarts onder lokale verdoving de zenuw zal verwijderen en daarginds schoonmaakt. Dit wordt een wortelkanaalbehandeling genoemd. Tijdens het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling zullen één of meerdere röntgenfoto’s worden gemaakt, zodat de tandarts controle heeft over het verloop van de behandeling. De wortelkanaalbehandeling wordt afgesloten middels een vulling. Met een wortelkanaalbehandeling probeert de tandarts uw eigen tand/kies te behouden.
Bij tanden of kiezen met grote vullingen kan gekozen worden een kroon te vervaardigen. Dit biedt een tand of kies bescherming tegen een breuk. De behandeling voor een kroon of brug vereist meerdere bezoeken aan de praktijk, omdat dit stapsgewijs gebeurt. Een kroon is een soort kapje dat op een de afgeslepen tand of kies wordt geplaatst. Een brug wordt gemaakt ter vervanging van twee of meer tanden of kiezen. De brug bestaat uit twee of meerdere pijlers (buurtanden) en één of meerdere tussendelen.
Indien een tand niet meer te behouden is zal ervoor gekozen worden deze te verwijderen. De ontstane wond wordt in onze praktijk veelal met een oplosbare hechting gehecht. De napijn van een extractie is meestal gering en de wond zal spoedig genezen. Pijn na de behandeling is normaal. U kunt paracetamol (4x daags 2 tabletten) of een andere voorgeschreven pijnstiller gebruiken. Begin met de pijnstiller direct na de behandeling en gebruik deze minstens de eerste twee dagen. Indien er klachten optreden zoals zwelling van uw gelaat, slikklachten of koorts dan adviseren wij u om altijd contact met ons op te nemen.
Ter vervanging van één of meerdere tanden/kiezen kan er gekozen worden voor een gedeeltelijk prothese (plaatje of frame). Ook voor de volledige prothese kunt u bij ons terecht. Een plaatje (partiële prothese) is een uitneembare tandvervanging van kunststof. Het voordeel hiervan is dat het relatief goedkoop is. Een belangrijk nadeel is de mogelijke discomfort (afhankelijk van de situatie) en dat de gezondheid van het tandvlees nadelig beïnvloed kan worden. Een betere, maar ook kostbaardere, oplossing is een frame: een uitneembare voorziening van kunststof en metaal bevestigd aan meerdere tanden of kiezen.
De preventieve zorg is de belangrijkste zorg die wij kunnen verlenen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk de tandarts bezoeken en vertrouwd raken. Middels preventieve voorlichting, instructies en een gebitsreiniging kunnen veel onnodige problemen voorkomen worden. Indien toch een behandeling is, neemt de tandarts altijd langer de tijd voor het behandelen van kinderen. Het is ook mogelijk om meerdere afspraken in te plannen om het kind te laten wennen, ook wel wensessies genoemd. Rond het derde levensjaar is het melkgebit van uw kind compleet, wat ook de ideale leeftijd is om uw kind vertrouwd te maken met de tandartsstoel.
Neem uw kind regelmatig mee als het weer tijd is voor uw eigen controle. Zo geeft u immers het voorbeeld aan uw kind. Tevens is het belangrijk dat ouders het gebit van hun kinderen tot de tiende levensjaar minstens één keer per dag napoetsen, omdat kinderen nog niet beschikken over de fijne motoriek.
Indien er een tand of kies mist kan een implantaat een goede lange termijn vervanging zijn. Een implantaat is een soort schroef, gemaakt van titanium, die in de kaak wordt geplaatst. Het implantaat is een sterke basis voor een kroon, brug, of kunstgebit.
De groeven en putjes in de kiezen zijn het meest gevoelig voor gaatjes. Indien het nodig is kan ervoor worden gekozen de kies te sealen. Sealen is het verzegelen van groefjes en putjes middels een kunststof materiaal.
Indien er wensen zijn betreft het verfraaien van de stand, kleur en/of vorm van uw tanden of het algeheel uiterlijk van uw gebit, kunt u een intake afspraak plannen bij ons in de praktijk. Tijdens deze intake zal een individueel behandelplan worden opgesteld en besproken. Wij maken gebruik van tandkleurige vulmaterialen. De meest voorkomende zijn composiet facings, die een relatief makkelijk en betaalbare oplossing is voor iedereen. Ook zijn er mogelijkheden met (evt. porceleinen) kronen en facings de vorm, stand of kleur van uw tand(en) te verfraaien en verbeteren. Indien alleen de kleur van uw tanden stoort, kan bleken een oplossing zijn. Ook deze mogelijkheid bieden wij aan in de praktijk.
Indien een beugel nodig is, wordt u of uw kind verwezen naar een orthodontist. De orthodontist zal een behandelplan opstellen waarin (eventueel) de behandeltermijn staat. De duur van een dergelijke behandeling varieert per persoon. Bij kinderen met een beugel is goede mondhygiëne extra belangrijk, omdat het lastiger schoon te houden is. Het gevaar van een slechte mondhygiëne tijdens het dragen van een beugel wordt zichtbaar wanneer de beugel verwijderd is, waarbij eventueel witte, bruine of zwarte vlekken zichtbaar worden. De tandarts zal tijdens de periode waarin de beugel gedragen wordt extra op de mondhygiëne letten.
Wij hebben passie voor ons vak en willen u met geduld, persoonlijke aandacht en oog voor detail een behandeling bieden met een duurzaam resultaat.
Wilt u een afspraak maken? U kunt zich via het contactformulier op onze contactpagina aanmelden. Voor spoedbehandelingen kunt u ons direct bellen.
Maak En Afspraak
Bel onze receptie