Wanneer laat ik een kroon plaatsen?

Betrouwbaar en kwalitatief
Behandelingen
Oog voor schoonheid Details
Over Ons
Wij staan voor u klaar!
Contact
Previous slide
Next slide

Wanneer laat ik een kroon plaatsen?

Er zijn verschillende redenen waarom een tandarts kan adviseren om een kroon te laten plaatsen. Hier zijn een aantal mogelijke redenen:

  1. Verzwakte tand: Als een tand verzwakt is door bijvoorbeeld een grote vulling, een barst of een breuk, kan een kroon helpen om de tand te beschermen tegen verdere schade.
  2. Grote vulling: Als een tand een grote vulling heeft, kan deze na verloop van tijd verzwakken. Een kroon kan helpen om de tand te beschermen en de kans op breuk of barst te verminderen.
  3. Verkleuring: Soms kan een tand verkleuren als gevolg van een wortelkanaalbehandeling, medicijnen of een trauma. Een kroon kan helpen om de tand er weer natuurlijk uit te laten zien.
  4. Cosmetische redenen: Als u ontevreden bent over de vorm, grootte of kleur van uw tanden, kan een kroon helpen om uw glimlach te verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat een kroon een permanente oplossing is en dat er vaak enige voorbereiding nodig is voordat de kroon kan worden geplaatst. Uw tandarts kan u adviseren of een kroon de juiste optie is voor uw specifieke situatie.

De behandeling: hoe wordt een kroon geplaatst

Het proces van het plaatsen van een kroon omvat meestal twee afspraken bij de tandarts.

Eerste afspraak:

  1. Verdoving: De tandarts zal de tand en het omliggende gebied verdoven met een lokale verdoving, zodat u tijdens de procedure geen pijn voelt.
  2. Voorbereiding van de tand: De tandarts zal de beschadigde of verzwakte delen van de tand wegslijpen om ruimte te maken voor de kroon. De hoeveelheid tandweefsel die moet worden verwijderd, is afhankelijk van het type kroon dat wordt geplaatst.
  3. Nemen van een afdruk: Nadat de tand is voorbereid, maakt de tandarts een afdruk van de tand en de omliggende tanden. Deze afdruk wordt gebruikt om de kroon op maat te maken.
  4. Plaatsen van een tijdelijke kroon: Om de voorbereide tand te beschermen terwijl de definitieve kroon wordt gemaakt, plaatst de tandarts een tijdelijke kroon over de tand. Deze tijdelijke kroon is meestal gemaakt van acryl en wordt vastgezet met een tijdelijke lijm.

Tweede afspraak:

  1. Verwijderen van de tijdelijke kroon: De tandarts verwijdert de tijdelijke kroon en controleert of de voorbereide tand klaar is voor de definitieve kroon.
  2. Plaatsen van de definitieve kroon: De tandarts past de definitieve kroon aan om ervoor te zorgen dat deze goed past en comfortabel aanvoelt. Als de kroon goed past, wordt deze permanent vastgezet met tandheelkundige cement.
  3. Controle en aanpassing: De tandarts controleert uw beet en past indien nodig de kroon aan om ervoor te zorgen dat deze goed functioneert.

Na de procedure kan het zijn dat u enige tijd nodig heeft om aan de nieuwe kroon te wennen. Het is belangrijk om uw kroon goed te onderhouden door regelmatig te poetsen en flossen en door regelmatig naar uw tandarts te gaan voor controle en reiniging.

Partiële kronen (inlays/onlays)

Partiële kronen, ook wel inlays en onlays genoemd, zijn tandheelkundige restauraties die worden gebruikt om beschadigde of verzwakte tanden te herstellen. In tegenstelling tot volledige kronen bedekken inlays en onlays alleen de beschadigde delen van de tand.

Een inlay is vergelijkbaar met een vulling en wordt gebruikt om de holte in het midden van de tand te herstellen. Een onlay bedekt een of meer van de hoeken van de tand. Beide kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals goud, porselein, keramiek of composiet.

Het plaatsen van een inlay of onlay vereist meestal twee afspraken bij de tandarts. Tijdens de eerste afspraak wordt de beschadigde of verzwakte tand voorbereid door het verwijderen van het beschadigde weefsel. Daarna wordt een afdruk genomen van de voorbereide tand, die wordt gebruikt om de inlay of onlay op maat te maken.

Een tijdelijke inlay of onlay wordt vervolgens geplaatst om de tand te beschermen terwijl de definitieve inlay of onlay wordt gemaakt. Bij de tweede afspraak wordt de tijdelijke inlay of onlay verwijderd en wordt de definitieve inlay of onlay op de tand geplaatst en vastgezet met tandheelkundig cement. De tandarts zal de beet en de pasvorm van de inlay of onlay controleren en aanpassen indien nodig.

Inlays en onlays hebben meestal een lange levensduur en zijn minder invasief dan volledige kronen. Ze bieden een esthetische en functionele oplossing voor beschadigde of verzwakte tanden en kunnen worden gebruikt om de tandstructuur te behouden. Uw tandarts kan u adviseren of een inlay of onlay de juiste optie is voor uw specifieke situatie.