Zwangerschap en het gebit

Betrouwbaar en kwalitatief
Behandelingen
Oog voor schoonheid Details
Over Ons
Wij staan voor u klaar!
Contact
Previous slide
Next slide

Zwangerschap en het gebit

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van een vrouw, zo ook in de mond. Oestrogeen en progesteron zijn hormonen die een belangrijke rol spelen in deze veranderingen. In dit artikel bespreken we de effecten van zwangerschap op het gebit en wat je kunt doen om je gebit gezond te houden tijdens deze bijzondere periode.

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap

Oestrogeen en progesteron zijn niet de enige hormonen die tijdens de zwangerschap in grote hoeveelheden worden geproduceerd. Zo wordt ook het hormoon relaxine geproduceerd. Dit hormoon zorgt ervoor dat de banden en spieren in het bekkengebied soepeler worden, zodat de baby makkelijker door het geboortekanaal kan passeren.

Maar hormonale veranderingen hebben niet alleen effect op het bekkengebied en het tandvlees. Zo kan het ook zorgen voor veranderingen in de huid. Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met zwangerschapsmasker, een verkleuring van de huid in het gezicht. Dit komt door een verhoogde productie van melanine, het pigment dat de huid kleur geeft.

Oestrogeen en progesteron

Oestrogeen en progesteron hebben niet alleen effect op het tandvlees en de calciumopname van het lichaam. Zo kunnen deze hormonen ook zorgen voor veranderingen in de borsten. Tijdens de zwangerschap worden de melkklieren groter en kan de borst gevoeliger worden. Na de bevalling zorgen deze hormonen er ook voor dat de melkproductie op gang komt.

Maar niet alleen het vrouwelijk lichaam verandert tijdens de zwangerschap. Zo kan ook het hart van de vrouw te maken krijgen met veranderingen. Het hart pompt namelijk meer bloed rond dan normaal, om zo de foetus van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.

Effecten op het tandvlees

Zwangerschapsgingivitis is niet het enige tandheelkundige probleem waar zwangere vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Zo kan ook cariës, oftewel tandbederf, vaker voorkomen tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat zwangere vrouwen vaak meer trek hebben in zoete en suikerrijke voeding, wat de kans op tandbederf vergroot.

Maar niet alleen het tandvlees en de tanden kunnen tijdens de zwangerschap veranderen. Zo kan ook het spijsverteringsstelsel te maken krijgen met veranderingen. Door de verhoogde productie van het hormoon progesteron, kan de spijsvertering trager verlopen. Hierdoor kunnen zwangere vrouwen last krijgen van constipatie.

Al met al hebben hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap dus niet alleen effect op het ongeboren kind, maar ook op het lichaam van de vrouw zelf. Het is daarom belangrijk om tijdens de zwangerschap extra goed voor het lichaam te zorgen, ook op het gebied van tandheelkunde en voeding.

Veelvoorkomende gebitsproblemen bij zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap last krijgen van verschillende gebitsproblemen. Het is belangrijk om extra aandacht te besteden aan de mondhygiëne tijdens de zwangerschap om deze problemen te voorkomen.

Zwangerschapsgingivitis

Zwangerschapsgingivitis is een vorm van tandvleesontsteking die alleen voorkomt bij zwangere vrouwen. Door de hormonale veranderingen en een grotere gevoeligheid voor tandplak kan het tandvlees ontstoken raken. Dit kan leiden tot bloedend tandvlees, gezwollen tandvlees en terugtrekkend tandvlees. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap regelmatig naar de tandarts te gaan en de mond goed te verzorgen om deze vorm van tandvleesontsteking te voorkomen.

Naast een goede mondhygiëne kan het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en D ook helpen om zwangerschapsgingivitis te voorkomen. Deze vitamines zijn belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees.

Tanderosie door ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid kan ervoor zorgen dat er meer zuur in de mond aanwezig is, waardoor tanderosie kan ontstaan. Dit kan het glazuur van de tanden aantasten en gevoeliger maken voor gaatjes en tanderosie. Het is daarom belangrijk om na het overgeven de mond goed te spoelen met water en te wachten met tandenpoetsen. Het zuur kan namelijk het tandglazuur verzwakken en door het poetsen kan het glazuur nog verder beschadigd raken.

Om tanderosie te voorkomen is het ook belangrijk om zo min mogelijk zure voedingsmiddelen te eten en te drinken tijdens de zwangerschap. Denk hierbij aan frisdranken, vruchtensappen en citrusvruchten.

Loszittende tanden

Door de veranderingen in hormoonhuishouding en het verlies van calcium kan het voorkomen dat tanden los gaan zitten tijdens de zwangerschap. Dit kan zeer pijnlijk zijn en kan ertoe leiden dat tanden moeten worden getrokken. Het is daarom belangrijk om tijdens de zwangerschap extra aandacht te besteden aan de inname van calcium en vitamine D. Deze vitamines zijn belangrijk voor het behoud van gezonde tanden en botten.

Naast een gezond dieet is het ook belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan tijdens de zwangerschap. De tandarts kan de gezondheid van het gebit controleren en eventuele problemen op tijd signaleren.

Preventie en behandeling van gebitsproblemen

Om gebitsproblemen tijdens de zwangerschap te voorkomen en te behandelen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Een gezond gebit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de gezondheid van je ongeboren kindje.

Goede mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is de sleutel tot een gezond gebit, ook tijdens de zwangerschap. Poets minimaal twee keer per dag je tanden met fluoride tandpasta en gebruik dagelijks flossdraad of stokers om tandplak te verwijderen. Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op tandvleesproblemen, zoals zwellingen en bloedingen. Door goed te poetsen en te flossen, kun je deze problemen voorkomen of verminderen.

Daarnaast is het belangrijk om je tandenborstel regelmatig te vervangen. Een oude tandenborstel kan namelijk bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je gebit en dat van je kindje.

Regelmatige tandartscontroles

Regelmatige tandartscontroles zijn belangrijk, ook tijdens de zwangerschap. Bespreek met de tandarts dat je zwanger bent, dan kan hij hier rekening mee houden bij eventuele behandelingen. Enkele behandelingen, zoals röntgenfoto’s, worden afgeraden tijdens de zwangerschap. De tandarts kan je adviseren over welke behandelingen wel en niet kunnen plaatsvinden tijdens de zwangerschap.

Als je last hebt van tandvleesproblemen, kan de tandarts je doorverwijzen naar een mondhygiënist. Deze kan je helpen om je gebit en tandvlees gezond te houden tijdens de zwangerschap.

Voedingstips voor een gezond gebit

Door gezond te eten, kun je ervoor zorgen dat je gebit gezond blijft tijdens de zwangerschap. Eet bijvoorbeeld veel groenten en fruit, die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het gebit van je kindje.

Beperk suikers en zure dranken om schade aan je tanden te voorkomen. Suikers en zuren kunnen namelijk tandbederf veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor water, melk en ongezoete thee.

Daarnaast kan het helpen om na het eten of drinken van zure producten je mond te spoelen met water. Zo spoel je de zuren weg en voorkom je schade aan je tanden.

Als je merkt dat je last hebt van misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap, spoel dan ook je mond met water na het overgeven. Maagzuur kan namelijk schadelijk zijn voor je tanden.

Zwangerschap en tandheelkundige behandelingen

Tijdens de zwangerschap is het verstandig om tandheelkundige behandelingen zoveel mogelijk te vermijden, tenzij deze noodzakelijk zijn. Dit komt doordat er tijdens de zwangerschap veranderingen optreden in het lichaam, waardoor je gevoeliger bent voor tandvleesontstekingen en gaatjes. Het is daarom belangrijk om je gebit extra goed te verzorgen en regelmatig een controleafspraak te maken bij de tandarts.

Als je toch een behandeling nodig hebt, is het belangrijk om dit te bespreken met je tandarts. Samen kunnen jullie bekijken wat de beste opties zijn en welke maatregelen er genomen kunnen worden om de risico’s voor jou en je baby te beperken.

Veiligheid van röntgenfoto’s en verdoving

Röntgenfoto’s en verdovingen worden in principe afgeraden tijdens de zwangerschap, omdat de straling en medicatie het ongeboren kind kunnen schaden. Echter, soms is het toch noodzakelijk om een röntgenfoto te maken of een verdoving te geven. In dat geval zal de tandarts speciale voorzorgsmaatregelen nemen om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Zo zal er bijvoorbeeld een loodschort gebruikt worden om de buik te beschermen tegen straling.

Tandheelkundige ingrepen tijdens de zwangerschap

Indien tandheelkundige ingrepen tijdens de zwangerschap nodig zijn, zal de tandarts hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Sommige behandelingen worden bij voorkeur uitgesteld tot na de bevalling, terwijl andere behandelingen juist beter uitgevoerd kunnen worden tijdens de zwangerschap. Overleg met de tandarts wat de beste opties zijn en welke maatregelen er genomen worden om de risico’s voor jou en je baby te beperken.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat tandheelkundige ingrepen tijdens de zwangerschap soms minder effectief kunnen zijn dan normaal. Dit komt doordat zwangerschapshormonen invloed hebben op het tandvlees, waardoor deze gevoeliger wordt voor ontstekingen. Het kan daarom zijn dat er na de bevalling nog extra behandelingen nodig zijn.

Planning van behandelingen rondom de zwangerschap

Als je van plan bent om zwanger te worden of als je al zwanger bent, is het verstandig om dit aan te geven bij de tandarts. Samen kunnen jullie bekijken of er nog tandheelkundige behandelingen nodig zijn en hoe deze kunnen worden gepland rondom de zwangerschap. Zo kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om behandelingen uit te stellen tot na de bevalling of om deze juist in het tweede trimester van de zwangerschap uit te voeren, omdat dit het veiligst is voor de baby.

Al met al is het belangrijk om goed voor je gebit te zorgen tijdens de zwangerschap en om regelmatig een controleafspraak te maken bij de tandarts. Zo voorkom je problemen en kun je genieten van een gezonde zwangerschap.

Zwangerschap en gebitsproblemen

Zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van een vrouw. Het is een tijd waarin er veel veranderingen plaatsvinden in het lichaam, waaronder ook in de mond. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met gebitsproblemen, zoals tandvleesontstekingen en gaatjes. Dit komt doordat de hormonen in het lichaam veranderen en de mond gevoeliger wordt voor bacteriën.

Maar wat kun je doen om deze gebitsproblemen te voorkomen of tijdig te behandelen? Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap extra goed voor je mond te zorgen. Dit betekent dat je minimaal twee keer per dag je tanden moet poetsen en dagelijks moet flossen of stoken. Ook is het verstandig om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en eventuele behandelingen.

Tandvleesontstekingen tijdens de zwangerschap

Een veelvoorkomend gebitsprobleem tijdens de zwangerschap is tandvleesontsteking. Dit komt doordat de hormonen ervoor zorgen dat het tandvlees gevoeliger wordt voor tandplak. Tandplak is een laagje bacteriën dat zich op de tanden en kiezen vormt als je niet goed poetst. Als de tandplak niet wordt verwijderd, kan dit leiden tot ontstekingen en bloedingen van het tandvlees.

Om tandvleesontstekingen te voorkomen, is het belangrijk om goed te poetsen en dagelijks te flossen of stoken. Ook kun je tijdens de zwangerschap gebruik maken van een mondspoelmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor gevoelig tandvlees. Overleg hierover met je tandarts.

Gaatjes tijdens de zwangerschap

Een ander veelvoorkomend gebitsprobleem tijdens de zwangerschap zijn gaatjes. Dit komt doordat de hormonen ervoor zorgen dat het glazuur van de tanden en kiezen zachter wordt. Hierdoor is het glazuur gevoeliger voor zuuraanvallen van bacteriën. Als er gaatjes ontstaan, is het belangrijk om deze tijdig te behandelen om verdere schade aan het gebit te voorkomen.

Om gaatjes te voorkomen, is het belangrijk om goed te poetsen en regelmatig te flossen of stoken. Ook kun je tijdens de zwangerschap gebruik maken van een tandpasta met fluoride. Fluoride versterkt het glazuur van de tanden en kiezen, waardoor deze beter bestand zijn tegen zuuraanvallen van bacteriën.

Conclusie

Zwangerschap kan leiden tot gebitsproblemen, maar door goed voor je mond te zorgen en regelmatig naar de tandarts te gaan, kun je deze problemen voorkomen of tijdig behandelen. Overleg altijd met de tandarts wat de beste opties zijn, zeker als je zwanger bent.

Onthoud dat een gezonde mond niet alleen belangrijk is voor jezelf, maar ook voor de gezondheid van je ongeboren kind. Door goed voor je mond te zorgen, kun je de kans op gebitsproblemen tijdens de zwangerschap verkleinen en zo genieten van deze bijzondere periode in je leven.