Het nut van een periodieke controle door de tandarts

Betrouwbaar en kwalitatief
Behandelingen
Oog voor schoonheid Details
Over Ons
Wij staan voor u klaar!
Contact
Previous slide
Next slide

Het nut van een periodieke controle door de tandarts

Veel mensen gaan alleen naar de tandarts als ze last hebben van hun tanden of kiezen. Dit is begrijpelijk, maar niet altijd verstandig. Een periodieke controle is namelijk van groot belang voor het behoud van een gezond en mooi gebit. In dit artikel leest u waarom periodieke controles belangrijk zijn, wat er tijdens een controle gebeurt, hoe vaak u naar de tandarts moet en welke tips er zijn voor een goede mondhygiëne tussen de controles door.

Waarom periodieke controles belangrijk zijn

Periodieke controles zijn van groot belang voor de gezondheid van uw gebit. Het is namelijk zo dat tandbederf en tandvleesproblemen vaak pas laat opgemerkt worden, wanneer de klachten al ver gevorderd zijn. Door regelmatig naar de tandarts te gaan, kunt u deze problemen voorkomen of op tijd laten behandelen. Dit kan vervelende kiespijn voorkomen en ervoor zorgen dat u uw gebit gezond houdt.

Maar niet alleen tandbederf en tandvleesproblemen kunnen tijdens een periodieke controle worden opgemerkt. Ook mondziekten en afwijkingen kunnen vroegtijdig worden ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan aften, tandvleesontstekingen of kanker aan de mond of tong. Door deze ziekten op tijd te ontdekken, is de kans op een succesvolle behandeling veel groter.

Bovendien kan een tandarts u helpen om uw gebit mooi te houden. Naast het professioneel reinigen van uw gebit, kan de tandarts u ook adviseren over het gebruik van tandenborstels, tandpasta’s of mondspoelmiddelen. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw gebit er stralend en gezond uitziet.

Maar wist u ook dat periodieke controles belangrijk zijn voor uw algehele gezondheid? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er een verband bestaat tussen mondgezondheid en de gezondheid van de rest van het lichaam. Zo hebben mensen met een slechte mondgezondheid een groter risico op hart- en vaatziekten, diabetes en longontstekingen. Door regelmatig naar de tandarts te gaan, kunt u dus niet alleen uw gebit gezond houden, maar ook uw algehele gezondheid verbeteren.

Bij een periodieke controle wordt niet alleen gekeken naar de gezondheid van uw gebit, maar ook naar de esthetiek. De tandarts kan bijvoorbeeld adviseren over het bleken van uw tanden of het plaatsen van facings om uw gebit een mooiere uitstraling te geven.

Daarnaast kan de tandarts ook aandacht besteden aan eventuele klachten die u heeft, zoals gevoelige tanden of kaakproblemen. De tandarts kan u hierbij advies geven en indien nodig een behandeling voorstellen.

Het is belangrijk om regelmatig een periodieke controle te laten uitvoeren, omdat tandproblemen in een vroeg stadium makkelijker te behandelen zijn. Door tijdig in te grijpen, kan verdere schade aan uw gebit worden voorkomen.

Tijdens de controle kan de tandarts ook uw tandvlees meten om te zien of er sprake is van tandvleesproblemen, zoals gingivitis of parodontitis. Indien nodig kan de tandarts een behandeling voorstellen om deze problemen te verhelpen en verdere schade aan uw gebit te voorkomen.

Naast de periodieke controle kunt u ook bij de tandarts terecht voor andere behandelingen, zoals het laten plaatsen van een implantaat of het trekken van een tand of kies. De tandarts kan u hierbij adviseren en de behandeling op een professionele en pijnloze manier uitvoeren.

Naast de aanbevolen frequentie voor periodieke controles, zijn er ook andere factoren die van invloed kunnen zijn op uw mondgezondheid. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat u last heeft van gevoelige tanden. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals tanderosie, teruggetrokken tandvlees of tandbederf. Een tandarts kan u helpen bij het vinden van de oorzaak en het bieden van de juiste behandeling.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat u last heeft van tandplak. Tandplak is een dun laagje bacteriën dat zich op uw tanden vormt en kan leiden tot tandvleesontsteking en gaatjes. Door regelmatig uw tanden te poetsen en te flossen, kunt u tandplak verwijderen en uw mond gezond houden. Een tandarts kan u ook helpen bij het schoonmaken van uw gebit en het voorkomen van tandplak.

Verder kan het ook zo zijn dat u last heeft van tandenknarsen. Tandenknarsen kan leiden tot slijtage van uw tanden en kaakpijn. Een tandarts kan u helpen bij het vinden van de juiste oplossing, zoals het dragen van een bitje tijdens het slapen.

Als u een tandheelkundige ingreep moet ondergaan, zoals het plaatsen van een implantaat of het trekken van een tand, dan kunt u bij de tandarts terecht voor advies en begeleiding. De tandarts kan u helpen bij het vinden van de juiste behandeling en het zorgen voor een snel en pijnloos herstel.

Kortom, het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan en uw mondgezondheid goed te onderhouden. Door op tijd kleine problemen aan te pakken, kunt u voorkomen dat deze uitgroeien tot grotere en duurdere problemen. Twijfelt u over de frequentie van uw periodieke controles of heeft u andere vragen over uw mondgezondheid? Neem dan gerust contact op met uw tandarts.

Naast de standaard tips voor een goede mondhygiëne zijn er nog andere factoren die een rol spelen bij de gezondheid van uw gebit. Wist u bijvoorbeeld dat het drinken van groene thee kan helpen bij het voorkomen van tandbederf? Groene thee bevat namelijk catechines, een stofje dat de groei van bacteriën in de mond remt.

Ook het eten van knapperige groenten en fruit, zoals appels en wortels, kan bijdragen aan een gezond gebit. Door het kauwen op deze voedingsmiddelen wordt er extra speeksel aangemaakt, wat helpt bij het neutraliseren van zuren in de mond en het verwijderen van voedselresten tussen de tanden.

Daarnaast kan het gebruik van een tongschraper helpen bij het verminderen van een slechte adem. Op de tong blijven namelijk vaak bacteriën achter, die een onaangename geur kunnen veroorzaken. Door deze bacteriën regelmatig te verwijderen met een tongschraper, kunt u een frissere adem behouden.

Als u last heeft van gevoelige tanden, kunt u ook speciale tandpasta gebruiken die hierop is afgestemd. Deze tandpasta bevat ingrediënten die helpen bij het verminderen van gevoeligheid en het versterken van het tandglazuur. Overleg hierover met uw tandarts voor het beste advies.

Al met al zijn er genoeg manieren om uw mondhygiëne te verbeteren en uw gebit gezond te houden. Door aandacht te besteden aan wat u eet en drinkt, regelmatig te poetsen en te flossen, en gebruik te maken van de juiste producten, kunt u een stralende glimlach behouden.