Hoe ontstaan verkleurde tanden en kiezen?

Betrouwbaar en kwalitatief
Behandelingen
Oog voor schoonheid Details
Over Ons
Wij staan voor u klaar!
Contact
Previous slide
Next slide

Hoe ontstaan verkleurde tanden en kiezen?

Witte tanden en kiezen zien er gezond en stralend uit en zijn een teken van goede mondhygiëne. Helaas worden veel mensen geconfronteerd met verkleuring van hun tanden en kiezen. Maar hoe ontstaan verkleurde tanden en kiezen eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Oorzaken van verkleuring

Verkleurde tanden en kiezen kunnen verschillende oorzaken hebben. Er zijn externe factoren die van buitenaf komen en interne factoren die van binnenuit ontstaan.

Externe factoren

Externe factoren zijn vaak gemakkelijker te vermijden dan interne factoren.

Voedingsmiddelen en dranken

Voedingsmiddelen en dranken zoals koffie, rode wijn, thee, cola en vruchtensap bevatten kleurstoffen die tanden en kiezen kunnen verkleuren. Zure voedingsmiddelen en dranken kunnen het tandglazuur ook verzwakken en de kans op verkleuring vergroten.

Wist je dat koffie niet alleen een van de grootste boosdoeners is als het gaat om verkleuring van tanden, maar ook een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld is? In Nederland drinken we gemiddeld zo’n 3 kopjes koffie per dag. Dat betekent dat we onze tanden dagelijks blootstellen aan deze kleurstof.

Roken en tabaksgebruik

Roken en tabaksgebruik zijn niet alleen slecht voor de gezondheid, maar kunnen ook leiden tot verkleuring van tanden en kiezen. De nicotine en teer in sigaretten en andere tabaksproducten kunnen vlekken op tanden en kiezen veroorzaken.

Wist je dat roken niet alleen zorgt voor gele tanden, maar ook voor een slechte adem? Dit komt doordat tabaksrook een sterke geur heeft die in de mond blijft hangen. Daarnaast kan roken leiden tot tandvleesontsteking, wat ook weer kan bijdragen aan verkleuring van tanden.

Mondhygiëne en tandplak

Een slechte mondhygiëne kan leiden tot ophoping van tandplak en verkleuring van tanden en kiezen. Tandplak is een dun laagje bacteriën en voedselresten dat zich op tanden en kiezen vormt en uiteindelijk kan leiden tot tandbederf.

Wist je dat het belangrijk is om naast het poetsen van je tanden ook regelmatig te flossen? Flossen helpt namelijk om tandplak tussen de tanden en kiezen te verwijderen, wat kan bijdragen aan het behoud van een gezonde mond en witte tanden.

Interne factoren

Interne factoren zijn vaak lastiger te vermijden dan externe factoren en zijn vaak genetisch bepaald.

Veroudering

Bij het ouder worden kan het tandglazuur dunner worden, waardoor de onderliggende laag tandbeen zichtbaar wordt. Tandbeen is van nature geler van kleur en kan daardoor zorgen voor verkleuring van tanden en kiezen.

Wist je dat het ouder worden niet alleen invloed heeft op de kleur van je tanden, maar ook op de gezondheid van je tandvlees? Naarmate we ouder worden, hebben we namelijk meer kans op tandvleesproblemen, zoals ontstekingen en terugtrekkend tandvlees.

Medicatie en medische behandelingen

Sommige medicijnen en medische behandelingen kunnen leiden tot verkleuring van tanden en kiezen. Bijvoorbeeld tetracycline-antibiotica, die veel gebruikt worden bij infecties en acne, kunnen tanden en kiezen verkleuren als ze worden ingenomen tijdens de ontwikkeling van het gebit.

Wist je dat er ook medicijnen zijn die juist kunnen bijdragen aan een gezonde mond? Zo zijn er bijvoorbeeld medicijnen die tandbederf kunnen voorkomen of tandvleesontstekingen kunnen verminderen.

Genetische factoren

Sommige mensen hebben van nature geler tandbeen dan anderen, wat kan leiden tot verkleuring van tanden en kiezen.

Wist je dat er ook genetische aandoeningen zijn die kunnen leiden tot afwijkingen aan het gebit, zoals het ontbreken van tanden of een afwijkende stand van de tanden? Deze aandoeningen kunnen niet alleen invloed hebben op de esthetiek van het gebit, maar ook op de functie ervan.

Soorten verkleuring

Er zijn verschillende soorten verkleuring van tanden en kiezen. Het is belangrijk om te weten dat verkleuringen van het gebit een veelvoorkomend probleem zijn en dat er verschillende oorzaken zijn die hieraan ten grondslag kunnen liggen.

Intrinsieke verkleuring

Intrinsieke verkleuring ontstaat van binnenuit en wordt veroorzaakt door genetische factoren, medicatie of trauma. Deze verkleuringen zijn vaak niet te verwijderen met tandpasta en professionele gebitsreiniging. Het kan gaan om verkleuringen die al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar het kan ook ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals tetracycline. Ook kan een val of klap op de tanden leiden tot intrinsieke verkleuringen. Het is belangrijk om te weten dat deze verkleuringen niet altijd te voorkomen zijn en dat het soms noodzakelijk is om een tandarts te raadplegen voor een behandeling.

Extrinsieke verkleuring

Extrinsieke verkleuring ontstaat aan de buitenkant en wordt veroorzaakt door factoren zoals voedingsmiddelen, dranken, roken en een slechte mondhygiëne. Deze verkleuringen kunnen vaak worden verwijderd met tandpasta en/of professionele gebitsreiniging. Het is belangrijk om te weten dat voedingsmiddelen zoals koffie, thee en rode wijn de grootste boosdoeners zijn als het gaat om extrinsieke verkleuringen. Ook roken kan leiden tot verkleuringen van het gebit. Een goede mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen en flossen, kan helpen om extrinsieke verkleuringen te voorkomen.

Leeftijdsgebonden verkleuring

Leeftijdsgebonden verkleuring ontstaat door het natuurlijke verouderingsproces van het gebit en is een combinatie van intrinsieke en extrinsieke verkleuringen. Naarmate we ouder worden, verliezen onze tanden hun glazuur en worden ze gevoeliger voor verkleuringen. Ook kunnen tanden slijten door het kauwen en bijten op voedsel, wat kan leiden tot verkleuringen. Het is belangrijk om te weten dat leeftijdsgebonden verkleuringen niet altijd te voorkomen zijn, maar dat een goede mondhygiëne en regelmatige bezoeken aan de tandarts kunnen helpen om de verkleuringen te verminderen.

Preventie en behandeling

Er zijn verschillende manieren om verkleuring van tanden en kiezen te voorkomen en behandelen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle verkleuringen hetzelfde zijn en dat de oorzaak van de verkleuringen kan variëren.

Goede mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is essentieel om verkleuring van tanden en kiezen te voorkomen. Poets minimaal twee keer per dag je tanden met een fluoride tandpasta en reinig dagelijks tussen je tanden en kiezen met flosdraad of tandenstokers. Het is ook belangrijk om regelmatig een bezoek te brengen aan de tandarts of mondhygiënist voor controle en professionele reiniging.

Wist je dat een slechte mondhygiëne niet alleen kan leiden tot verkleuringen van tanden en kiezen, maar ook tot andere tandheelkundige problemen zoals tandbederf en tandvleesontsteking?

Voedingsadviezen

Voedingsadviezen kunnen ook helpen bij het voorkomen van verkleuring van tanden en kiezen. Beperk de consumptie van voedingsmiddelen en dranken die kleurstoffen bevatten, zoals koffie en rode wijn. Drink bij voorkeur water na het consumeren van deze producten om de kleurstoffen weg te spoelen.

Wist je dat er ook voedingsmiddelen zijn die juist kunnen helpen bij het behouden van een witte glimlach? Zo bevatten aardbeien bijvoorbeeld een natuurlijk zuur dat helpt bij het verwijderen van oppervlakkige verkleuringen.

Professionele gebitsreiniging

Een professionele gebitsreiniging bij de tandarts of mondhygiënist kan helpen bij het verwijderen van extrinsieke verkleuringen. Tijdens deze behandeling worden tandplak en tandsteen verwijderd en worden je tanden gepolijst. Dit zorgt niet alleen voor een witter gebit, maar ook voor een gezondere mond.

Wist je dat een professionele gebitsreiniging ook kan helpen bij het voorkomen van tandvleesontsteking en andere tandheelkundige problemen?

Tandbleekbehandelingen

Tandbleekbehandelingen worden vaak toegepast om verkleuringen van tanden en kiezen te verwijderen. Er zijn verschillende manieren om te bleken, zoals met behulp van speciale bleekgels of -lampen, maar deze behandelingen zijn niet zonder risico’s en dienen altijd door een professional te worden uitgevoerd.

Wist je dat tandbleekbehandelingen niet geschikt zijn voor iedereen? Zo kunnen bijvoorbeeld mensen met gevoelige tanden of tandvlees beter geen tandbleekbehandeling ondergaan.

Als je last hebt van verkleuring van tanden en kiezen, is het raadzaam om naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Zij kunnen je adviseren over de beste manier om verkleuringen te voorkomen en behandelen. Vergeet niet dat een gezonde mond en goede mondhygiëne de basis vormen voor een stralende glimlach!