Kan ik een gaatje omkeren?

Betrouwbaar en kwalitatief
Behandelingen
Oog voor schoonheid Details
Over Ons
Wij staan voor u klaar!
Contact
Previous slide
Next slide

Kan ik een gaatje omkeren?

Tandbederf is een van de meest voorkomende tandheelkundige problemen waarmee mensen naar de tandarts komen. Als je de tekenen van een gaatje hebt opgemerkt, vraag je je waarschijnlijk af of je iets kunt doen om het ongedaan te maken en je mondgezondheid te herstellen.

Bekijk deze korte blogpost om alles te ontdekken wat je moet weten over gaatjes, hoe je ze kunt voorkomen en of ze kunnen worden teruggedraaid.

Wat is tandbederf?

Wanneer bacteriën in je mond voedsel beginnen af te breken, geven ze zuren vrij die beginnen weg te vreten aan het beschermde oppervlak van de tand, ook wel glazuur genoemd. Na verloop van tijd kunnen de bacteriën een klein gaatje in de tand maken, waardoor gaatjes ontstaan.

Helaas is het slecht nieuws vanaf hier. Als dit kleine gaatje onbehandeld blijft, kunnen bacteriën de tand binnendringen en het dentine en de pulp beginnen weg te vreten. Na verloop van tijd groeit en groeit het gaatje in wezen, wat veel ongemakken en zelfs tandinfecties veroorzaakt.

Kun je tandbederf omkeren?

Als ze vroeg worden opgemerkt, kunnen tandholten worden teruggedraaid. Voordat de bacteriën een gaatje in het tandglazuur maken, zullen de zuren de tand demineraliseren. Dit is de eerste fase van een caviteit.

Helaas, tegen de tijd dat de meeste patiënten de caviteit opmerken, is het kleine gaatje al gevormd, wat betekent dat de holte niet kan worden teruggedraaid. Tandglazuur regenereert niet zoals andere weefsels in het lichaam, en de enige manier om het te repareren is door naar een tandarts te gaan, de tand schoon te maken en een TANDVULLING te krijgen .

Hoe gaatjes te voorkomen

De beste manier om tandbederf te voorkomen, is door op de hoogte te blijven van uw mondgezondheid. Dit betekent een goede routine voor mondhygiëne hebben en naar de tandarts gaan voor preventieve behandelingen die kunnen helpen uw tanden sterker te maken en het risico op tandheelkundige gezondheidsproblemen zoals gaatjes, tandvleesaandoeningen en meer te verminderen.

Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen het risico op gaatjes te verminderen:

  • Poets je tanden minimaal 2 keer per dag
  • Flos dagelijks
  • Reinig de mond na elke maaltijd door een glas fluoride water te drinken
  • Stop met roken
  • Eet een uitgebalanceerd dieet met veel vers fruit of groenten die de speekselproductie bevorderen
  • Verminder tussendoortjes tussen de maaltijden door, vooral zoete snoepjes
  • Vermindering van de consumptie van frisdrank, vruchtensappen en andere vloeistoffen met grote hoeveelheden suiker
  • Zorg voor regelmatige professionele reinigingen en regelmatige controles.

Omgaan met een gaatje? Wij kunnen u helpen bij tandartspraktijk Smile Design Center in Utrecht – Kockengen

Als je een gaatje hebt opgemerkt, wacht dan niet. Na verloop van tijd kan het zo groeien dat de tand geïnfecteerd raakt, wat kan leiden tot uitgebreidere procedures zoals een wortelkanaalbehandeling of permanent tandverlies.

Tandarts Nura Ozkan en haar team staan voor u klaar om u deskundige hersteldiensten te bieden die zijn ontworpen om uw glimlach weer gezond te maken.

Om te beginnen kunt u een AFSPRAAK MAKEN BIJ SMILE DESIGN CENTRE IN UTRECHT – KOCKENGEN of bel onze praktijk op 0346-241155 voor meer informatie over onze diensten.